Långa – nåja, över medellängd i alla fall

Månadens fisk

I jämförelse med valhajens rekord på 12,65 meter är väl långans knappa två meter inte så imponerande. Men visst, i jämförelse med en sill är den ju lång och för en tångräka ter sig långan säkert gigantisk. Ändå borde väl någon kunnat hitta på ett bättre namn? Luta till exempel. Det är ju i den formen de flesta stöter på långan. Som lutfisk, tillagad antingen av en riktigt gammal släkting eller av någon med reklambyråskägg som hunnit tröttna på surdeg och hembryggt öl.

 

För vad kan passa en hipster bättre än att laga lutfisk? Det är en rent horribelt tillkrånglad metod. Den stackars långan ska först torkas i månader, sedan läggas i blöt någon vecka, därefter plaska några dagar i natriumkarbonat och släckt kalk, innan den åter ska tillbringa en vecka i vatten. Först efter denna procedur kan den till slut kokas och serveras vid en juldagsmiddag där de flesta ändå mest äter såsen och ärtorna. Så ovärt!